Ve školní jídelně servírovali studenou polévku z Andalusie

19. 1. 2018

Středeční oběd na Základní škole Milady Horákové v Hradci Králové byl vskutku netradiční. Tamní kuchařky v rámci Dne španělské kuchyně připravily tradiční španělské menu a ochutnat a podpořit tuto vzdělávací akci přijel například španělský velvyslanec Pedro Calvo-Sotelo Ibaňez-Martín, královéhradecký hejtman Jiří Štěpán a také senátor Jaroslav Malý.

Ve školní jídelně servírovali studenou polévku z Andalusie

Dny španělské kuchyně, spadající do projektu Dnů mezinárodní kuchyně včeských školních jídelnách, pořádá Asociace školních jídelen ČR za spolupráce s velvyslanectvím Španělského království v ČR, Státním zdravotním ústavem a pražskou Makro Akademií. Asociace každý rok vybere jednu zemi a její nejtypičtější pokrmy, které následně připraví školní jídelny zapojené do tohoto projektu. Loni žáci nejen pomocí chuťových buněk poznávali Norsko, letos se tímto způsobem „podívali“ do Španělska.

„Dny mezinárodní kuchyně cílí to na to, aby děti nejen ochutnaly tradiční jídla z různých koutů světa, ale aby se o těchto zemích i něco naučily. Dnes to je Španělsko a žáci jej poznávají nejen v rámci kuchyně, ale i v dnešních hodinách zeměpisu nebo dějepisu,“ pochválil přínos Dnů španělské kuchyně hejtman Jiří Štěpán.

Kuchařky ve školní jídelně se španělského menu nezalekly, byť je překvapilo množství šafránu, které recepty vyžadují. Nejprve se podávalo andaluské gazpacho. „Ať vám nevystydne,“ neodpustily si kuchařky žert při servírování polévky z papriky a rajčat, která se podává zásadně studená. Španělský velvyslanec na toto konto poznamenal, že chuť studené polévky vynikne lépe, když za okny nepadá sníh, ale svítí horké slunce.

Polévku následovala valencijská paella, tedy směs rýže, papriky a koření podávaná se špalíčky orestovaného kuřete. Menu uzavíral dezert v podobě kousků pomeranče pokapaného olivovým olejem a medem.

„Abychom byli schopní dezert připravit rychle, z medu, oleje a pomerančové šťávy jsme smíchali takový dresing a tím jsme očištěné kousky pomeranče pokapaly,“ popsala drobnou úpravu v postupu vaření vedoucí školní jídelny Míla Vampolová a pokračovala: „Gazpacho se nám připravilo velmi dobře, už s ním máme zkušenosti. Loni jsme měli rok polévek, takže jsme vařili polévky ze všech koutů světa a gazpacho bylo mezi nimi. Žákům ale nejvíce chutnala jiná studená polévka, a to ze zakysané smetany,“ dodala kuchařka.

„Ve Španělsku, stejně jako zde, klademe silný důraz na to, aby děti jedly zdravě, proto jsme podobným projektům také nakloněni. Rád bych, aby se čeští žáci dozvěděli co nejvíce o Španělsku, aby jej i navštívili a přímo poznali jeho bohatou historii a přírodní krásy,“ nechal se slyšet na závěr Dnů španělské kuchyně velvyslanec Pedro Calvo-Sotelo Ibaňez-Martín.

Španělské menu chutnalo i senátoru Jaroslavovi Malému, který pozval osazenstvo ZŠ Milady Horákové na návštěvu Senátu Parlamentu ČR, a to včetně jeho jídelny.

Ve školní jídelně servírovali studenou polévku z Andalusie

Ve školní jídelně servírovali studenou polévku z Andalusie

Ve školní jídelně servírovali studenou polévku z Andalusie

Ve školní jídelně servírovali studenou polévku z Andalusie