Trutnovská průmyslovka má nové vybavení pro praktickou výuku díky daru od lokální firmy Siemens

6. 10. 2023

Krajská Střední průmyslová škola Trutnov převzala za účasti hejtmana Martina Červíčka a náměstka pro školství Arnošta Štěpánka od závodu Siemens NST Trutnov vybavení pro praktické vyučování v hodnotě 1,2 milionu korun. Věcný dar obsahuje kromě tří programovatelných logických automatů, nového softwaru a komponentů také široké spektrum jistících prvků. Vybavení využijí žáci z oborů Elektrikář a Elektrotechnika.

do textu 1
Hejtman Martin Červíček

„Trutnovská průmyslovka je druhou největší střední školou v kraji, celkem nabízí sedm oborů, z nichž tři jsou učební, dokáže v uchazečích o studium vzbudit zájem a napomáhá měnit trendy ve školství směrem k řemeslům, za což jsem osobně rád. Ale protože žádný pokrok ve vzdělávání se neobejde bez jeho modernizace, je velkým přínosem spolupráce školy s lokálními firmami, které si to uvědomují. Právě díky partnerství, například s místní firmou Siemens, žáci průmyslovky chtějí po dokončení školy zůstat v oboru a mají zkušenosti s moderními technologiemi v oblasti automatizace a robotiky,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Nové vybavení využijí žáci na odloučeném pracovišti školy v Mladých Bukách. Areál dvou objektů slouží pro praktickou výuku a nacházejí se v něm učebny, dílny a kabinety. Královéhradecký kraj v letošním roce investoval do areálu pro praktické vyučování za zateplení objektu, výměnu oken a střech necelých 37 milionů korun včetně DPH.

Kromě sad jističů, chráničů, relé, obloukové ochrany, svodičů bleskových proudů, přepětí, signálky, rozvodnicové skříně, propojovací lišty, modulů světelného návěstí a dalších komponentů jsou součástí daru také tři řídicí jednotky PLC Simatic. Celková hodnota daru činí 1,2 milionu korun.

do textu 2

„Vybavení od společnosti Siemens nejen zkvalitní praktické vyučování, ale žáci ho využijí také při zhotovování souborných ročníkových prací a závěrečných nebo maturitních zkouškách. Jednotlivé komponenty a výrobky lze totiž variabilně instalovat dle zadání učitele na výukové panely a cvičné stěny. Jsem rád, že díky spolupráci základních a středních škol, města Trutnova a našeho kraje se daří vytvářet studentům ty nejlepší podmínky pro jejich vzdělávání. Této významné podpory technického vzdělávání si jako kraj velmi vážíme,“ doplnil náměstek Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství.

V oborech Elektrikář a Elektrotechnika v současné době na Střední průmyslové škole Trutnov studuje 220 žáků v denní formě studia a závod Siemens NST zaměstnává cca 90 absolventů trutnovské průmyslovky. Ti se uplatňují především na odborných pozicích technologů a v odděleních vývoje, IT a kvality. Několik absolventů také pracuje na manažerských pozicích, například jako vedoucí výroby.

Vedle věcného daru se společnost Siemens stala partnerem školní soutěže Elektrikář roku, které se účastní žáci třetích ročníků v oblasti slaboproud a silnoproud.

do textu 3

Fotogalerie