STUDOKO – Škola očima studentů zná své vítěze

20. 11. 2023

Královéhradecký kraj a Centrum uměleckých aktivit společně pořádaly již 5. ročník studentské filmové soutěže STUDOKO – Škola očima studentů. Vyhlášení výsledů se uskutečnilo minulý týden v rámci filmového festivalu Cinema Open. Na prvním místě v kategorii Škola očima studentů se umístil student z dvorského gymnázia a v kategorii Co mě baví, kam směřuju a jak tím můžu změnit své okolí a svou komunitu zabodovali studenti ze Střední školy vizuální tvorby Hradec Králové.

do textu 1

„Středoškoláci z našeho kraje umí točit perfektní filmy, a to potvrdil i letošní ročník soutěže STUDOKO. Mladí tvůrci kreativně odprezentovali své téma a ukázali, že audiovizuální tvorba jim rozhodně není cizí. Zapojením do soutěže navíc získali nové dovednosti nad rámec běžné výuky, které se jim určitě budou hodit i v jejich dalším profesním rozvoji,“ řekl náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství.

Výsledky 5. ročníku studentské filmové soutěže organizátoři spolu s odbornou porotou vyhlásili u příležitosti 14. ročníku festivalu filmového vzdělávání Cinema Open v Bio Centralu v Hradci Králové. Do soutěže se přihlásilo šest středních škol z celého regionu s celkem 11 filmy.

Středoškoláci soutěžili ve dvou kategoriích, a to Škola očima studentů a Co mě baví, kam směřuju a jak tím můžu změnit své okolí a svou komunitu. Soutěžící v druhé kategorii se zaměřovali na záliby a aktivity mimo školu nebo na cokoliv, čím pomáhají měnit své okolí.

O pořadí soutěžících rozhodla sedmičlenná odborná porota složená ze zástupců z oblasti audiovizuální tvorby a Královéhradeckého krajského institutu pro vzdělávání a inovace. Porota hodnotila nápad a originalitu, technické zpracování i výtvarné pojetí filmu a umělecké ztvárnění. Autoři tří nejlépe hodnocených videí obdrželi poukázky v hodnotě od pěti do 15 tisíc korun na nákup audiovizuální techniky.

do textu 2

Centrum uměleckých aktivit udělilo i zvláštní ocenění na základě hlasování veřejnosti, které se uskutečnilo na YouTube kanálu soutěže a také zvlášť ohodnotilo kategorii Co mě baví, kam směřuju a jak tím můžu změnit své okolí a svou komunitu, jejíž vítězný tým získal zážitkový den ve vybaveném filmovém studiu Centra uměleckých aktivit v Hradci Králové.

Ceny vítězům předal náměstek odpovědný za oblast školství Arnošt Štěpánek a ředitel Královéhradeckého krajského institutu pro vzdělávání Jaroslav Jirásko. „Děkuji všem zúčastněným středoškolákům za jejich nasazení a originální nápady. Už teď se těším na další ročník soutěže,“ dodal náměstek Štěpánek.

VÝSLEDKY SOUTĚŽE V JDNOTLIVÝCH KATEGORIÍCH

Škola očima studentů

  • 1. místo – Michael Kazmirowski – Gymnázium Dvůr Králové nad Labem, 2. ročník
  • 2. místo – Sylvie Šritrová, Šárka Andršová – Střední škola vizuální tvorby Hradec Králové, 2 ročník
  • 3. místo – Lukáš Cohla – Střední průmyslová škola, Odborná škola a Základní škola Nové Město nad Metují, 4. ročník

Co mě baví, kam směřuju a jak tím můžu změnit své okolí a svou komunitu

  • Karolína Hronovská, Alexandra Schejbalová, Patricie Kozlová – Střední škola vizuální tvorby Hradec Králové, 2. ročník

Výherci divácké YouTube soutěže

  • Karolína Hronovská, Alexandra Schejbalová, Patricie Kozlová – Střední škola vizuální tvorby Hradec Králové, 2. ročník

Fotogalerie