Do bývalého kláštera v Nové Pace se po patnáctileté obnově znovu vrací život

6. 9. 2023

Novopacké „Hradčany“ opět září novotou. V úterý slavnostně skončila patnáctiletá obnova bývalého kláštera paulánů v Nové Pace. Bývalý konvent a později nemocnici opravila nezisková organizace Život bez bariér s finanční pomocí Královéhradeckého kraje, Nové paky a evropských fondů. Revitalizace vyšla na 130 milionů korun a nyní zde funguje komunitní centrum a denní stacionář.

Do bývalého kláštera v Nové Pace se po patnáctileté obnově znovu vrací život
Slavnostní pásku na znamení ukončení nákladné rekonstrukce přestřihl za Královéhradecký kraj náměstek Rudolf Cogan (vpravo).

„Bývalý klášter je zásadní místo v Nové Pace, které leží v sousedství chrámu Nanebevzetí Panny Marie, kolem nějž Paka mentálně vznikala. Bylo nepředstavitelné, aby toto místo po uzavření nemocnice zchátralo a bylo zbouráno. Je to ukázkový příklad, jak by mělo vypadat, když kraj opustí nějaké místo. Když zde v roce 2004 zanikla nemocnice, kraj se podílel na opravě a předání stavby k novému účelu. Zastupitelstvo v roce 2019 schválilo dotaci 36 milionů korun a dnes v této budovy fungují sociální služby a horní patra budou sloužit novopackému muzeu,“ uvedl ekonomický náměstek Rudolf Cogan.

Stavba kláštera s chrámovým kostelem Nanebevzetí Panny Marie pro duchovní řád Nejmenších bratří sv. Františka z Pauly (takzvaných paulánů) skončila v roce 1701. Pauláni zde ale nepůsobili dlouho, protože v roce 1785 jejich řád zrušil Josef II. a poslední řeholníci areál opustili o čtyři roky později. Následující století zde fungovala například tkalcovna nebo vzdělávací ústav pro vojenské děti.

Z klášteru se stala nemocnice

V roce 1875 se klášter změnil na všeobecnou nemocnici. Byla zde porodnice, chirurgie, interna a postupně přibyla i laboratoř, psychiatrie a v závěru pak také léčebna dlouhodobě nemocných a samostatné rehabilitační oddělení.

Nemocnice zde fungovala až do roku 2000, kdy byla péče postupně přesunuta do Jičína a provoz nemocnice v roce 2004 definitivně skončil. O dva roky později zakoupila areál nezisková organizace Život bez bariér s cílem budovy opravit a vrátit do nich život.

Do bývalého kláštera v Nové Pace se po patnáctileté obnově znovu vrací život

To se jim také podařilo. Opravená byla budova původní psychiatrie, kde vznikl první denní stacionář, i někdejší prádelna a kuchyně. Zde vznikly chráněné dílny a ubytování. Po dlouhých patnácti letech plánování, projektování, shánění financí a samotné stavbě se podařilo dokončit nejdůležitější investici – revitalizaci a přestavbu dvou křídel hlavní nemocniční budovy.

Klášter slouží všem

Za 130 milionů korun se Životu bez bariér podařilo opravit 1. podzemní podlaží, suterén a 1. nadzemní podlaží s tím, že 2. nadzemní podlaží a půdu zbývá dokončit. Finančně se na projektu podílela Evropská unie, město Nová Paka a částku 36 milionů korun poskytl v roce 2019 Královéhradecký kraj. Vedení kraje však Životu bez bariér pomohlo i v minulosti, když v roce 2008 poskytlo sdružení milion korun na pořízení projektové dokumentace.

„Komunitní centrum je určené pro širokou veřejnost i cílené skupiny, od kolaudace v dubnu se zde uskutečnilo už na 50 různých akcí – pro rodiny s dětmi, promítání pro seniory, svatební obřady, konference, semináře, vzdělávací kurzy. Chceme, aby tyto prostory sloužily všem ve všech věkových kategoriích. V dalších částech nově opravené budovy funguje denní stacionář pro 36 klientů, sociální rehabilitace pro 25 klient, dále zde máme odborné sociální poradenství a půjčovnu kompenzačních pomůcek,“ vyjmenovává ředitelka Života bez bariér Jitka Fučíková osazení nově opraveného kláštera.

Kompletní nabídku poskytovaných služeb lze nalézt na webových stránkách organizace.

Fotogalerie