Památku popravených odbojářů uctil i prezident Petr Pavel

8. 7. 2024

V Malých Svatoňovicích, na Bohdašíně a v Končinách u Červeného Kostelce se v neděli uskutečnily pietní akty na památku odbojářů ze sokolské skupiny S-21-B, kteří byli popraveni 9. července 1942 během heydrichiády.

Památku popravených odbojářů uctil i prezident Petr Pavel

Památku uctili zástupci Sokolské župy Podkrkonošské-Jiráskovy společně se členy dalších organizací, Královéhradeckého kraje, měst a obcí. Úctu padlým přijel projevit i prezident Petr Pavel a na poslední chvíle se svou rodinou na Končinách v roce 1942 vzpomněl také syn zastřelených odbojářů Antonín Burdych.

Protinacistická odbojová skupina S-21-B působila v letech 1941–42 v oblasti Jestřebích hor a vznikla z jiné ilegální skupiny, a to OSVO (Obec sokolská v odboji, později se jí říkalo také Jindra). Pod vedením Josefa Schejbala, učitele z Malých Svatoňovic, plnila skupina S-21-B různé úkoly, například sháněli zbraně či nalézali vhodné úkryty a měli za úkol také pomoci výsadku Silver A.

Výsadek Silver A, jehož členy byli Jiří Potůček, Alfréd Bartoš a Josef Valčík, seskočil nad Protektorátem Čechy a Morava v prosinci roku 1941. Během roku 1942 vytvořila skupina parašutistů na Pardubicku výzvědnou síť spolupracovníků, podařilo se jí zprovoznit vysílačku označenou Libuše a z ní navázat spojení s Londýnem.

Už od dubna roku 1942 ale začalo skupině hrozit prozrazení. To zesílilo po zběsilém honu na všechny odbojáře poté, co členové skupiny Antropoid v květnu zranili zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a ten svým zraněním podlehl.

Josef Valčík se připojil k výsadku Antropoid a padl v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje. Gestapu se mezi tím podařilo zjistit adresy konspiračních bytů, které používal i Alfréd Bartoš v Pardubicích. Než aby se nechal zajmout, obrátil zbraň proti sobě. Nacisté postupně síť konspirátorů odhalili a její členy pozatýkali.

Ze skupiny Silver A zůstal jen Jiří Potůček, který přestěhoval vysílačku Libuši z Pardubicka nejprve na Bohdašín a poté, když už okolí pročesávalo gestapo, tak na Končiny, kde se ukryl v domě sedláka Antonína Burdycha. Jiří Potůček odtud vysílal ještě 26. června 1942.

Nacisté ale dne 30. června odhalili Potůčkův úkryt na Končinách. Během zátahu se parašutistovi podařilo prostřílet si cestu a utéci bez bot zpátky k Pardubicím. Zde jej v Trnové nalezl 2. července četník a ve spánku jej zastřelil.

Spolupracovníci a členové odbojové skupiny S-21-B byli popraveni na Zámečku v Pardubicích 9. července 1942.

Fotogalerie