přírodní památka
nadmořská výška 275–300 m n. m.
rozloha 42,22 ha
Stromy, slunce a vzácný páchník
Území Libosad – obora mají rádi lidé i brouci. Čtyřřadá lipová alej s navazujícím parkem a oborou je lákají přítomností stromů a dostatkem prosluněných míst. Nejvzácnějším obyvatelem tohoto místa je páchník hnědý, kterému jako domov slouží dutiny samostatně stojících listnatých stromů. Kromě něj však území obývají i střevlík Ulrichův, svižník polní nebo zlatohlávek tmavý.
Páchníci na opuštěných ostrovech
Páchníci potřebují ke svému životu osluněné stromy s dutinami, proto žijí v řídkých listnatých lesích, starých parcích, alejích či na hrázích rybníků. Dvě století probíhající proměna krajiny na intenzivně využívané velké plochy polí či hospodářských lesů však významně snížila počet míst, kde může tento brouk žít. Z krajiny mizí i aleje a solitérní stromy. V důsledku toho jsou teď populace páchníka izolované – jako by žily na samostatných opuštěných ostrůvcích.
Proč stojíme o páchníka
Vymřením páchníka by česká krajina přišla o další živočišný druh. To však není jediný důvod, proč by nás měl zajímat. Přítomnost páchníka v území značí kvalitu jeho prostředí s dostatkem starých stromů, které jsou důležité nejen pro něj. Péče o území, v němž žije, prospívá i dalším druhům rostlin a živočichů. Navíc není dřevokazný, stromům neškodí. Larvy se živí trouchnivějícím dřevem a dospělí brouci olizují mízu poraněných stromů.
Jak pomoci páchníkovi přežít
Páchník hnědý už v Libosadu – oboře vhodné podmínky má, v podobě dostatku starých stromů s dutinami. Pro jeho přežití tedy stačí dvě věci. Zaprvé, udržení věkové různorodosti stromů. Plošné kácení a nahrazení stromů mladými by tuto malou broučí populaci mohlo úplně zlikvidovat. Zadruhé, v případě kácení je třeba pokácený strom nechat několik let na místě. Díky tomu páchník dostane šanci přestěhovat se z pokáceného stromu do jiného. To vše zde díky městu Jičín naštěstí funguje.
Jste vítáni, jestliže:
- nezasahujete do dutin stromů – můžou být domovem páchníka hnědého či jiného živočicha.