Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Den Charity 2013

12. 9. 2013 Autor: Lenka Novotná

(HRADEC KRÁLOVÉ) V září a v říjnu pořádáCharita Česká republika tradiční celostátní kampaň Den Charity u příležitosti svátku sv. Vincence (27. 9.), patrona charitních zařízení. Charity v našich regionechpřipravily pro širokou veřejnost dny otevřených dveří, koncerty,výstavy, besedy a další zajímavé akce pro děti a dospělév rámcitéto kampaně. Oslava Dne Charity není spojena s žádnou finanční sbírkou.

V Hradci Králové jsou všichni zváni na vernisáž výstavy výtvarné soutěže na téma „Ženy v našich srdcích“, která se uskuteční v pondělí 23. 9. ve 13:30 hod. ve vestibulu Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Do 3. ročníku soutěže Oblastní charity Hradec Králové se letos zapojilo přes 200 dětí ze 16 škol, školek, oddílů a domovů. Jazykové hrátky a soutěže pro cizince i Čechy čeká návštěvníky akce Čeština jako evropský jazyk, kterou pořádá Integrační centrum pro cizince při Diecézní charitě Hradec Králové ve čtvrtek 26. 9. od 18 hod. v Adalbertinu (Třída ČSA). Oblastní charita Hradec Králové připravila pro veřejnost takéPromítání filmu Láska od M. Haneke a diskuzi s lékaři domácí hospicové péče MUDr. E. Richterovou a MUDr. E. Havlem ve čtvrtek 26. 9. v 18 hod. v kině Bio Centrál. Akce se koná pod záštitou primátora MUDr. Zdeňka Finka.

Den otevřených dveří proběhne v centrech Oblastní charity Pardubice (27. 9. v Holicích, Luži a Třebosicích), Farní charity Litomyšl (27. 9.), Oblastní charity Havlíčkův Brod (24. 9. ve Světlé n/Sáz., 26. 9. v Humpolci, 27. 9. v Centru osobní asistence v Havlíčkově Brodě) a Oblastní charity Ústí nad Orlicí (7. 9.). V Červeném Kostelci oslaví Den Charity hudbou, Benefičním koncertem houslisty Bohuslava Matouška a varhaníka Víta Havlíčka v neděli 29. 9. v 18 hod. v kostele sv. Jakuba Většího. Ve Dvoře Králové n/L se lidé mohou vydat S Farní charitou kolem světa, kde je čekají různé hry a soutěže (27. 9. na Nám. T. G. Masaryka). Den Charity s doprovodným zábavným a hudebním programem pořádá Oblastní charita v Ústí nad Orlicí (7. 9.). Své služby a Adopci na dálku® bude v Den Charity 27. 9. na Krakonošově nám. prezentovat Oblastní charita Trutnov. V Poličce Charita pořádá přednášku Ivy Valerové na téma Domácí hospicová péče. Farní charita Chrudim zve širokou veřejnost na putovní výstavu fotografií a příběhů„20 let pomáháme lidem v nouzi“ (3. - 27. 9. ve výstavní síni Vodních zdrojů).

Podrobný přehled akcí Charit v královéhradecké diecézi najdete na webových stránkách www.hk.caritas.cz, odkaz: http://hk.caritas.cz/kalendar-akci/den-charity-2013/.

Při příležitosti Dne Charity je od roku 2008 také každoročně udílena Cena Charity ČR za rozvoj charitního díla. Letos bude předána 25. 9. v Praze a obdrží ji devět pracovníků a dobrovolníků, za svoji obětavou práci, příkladné činy či dlouhodobou podporou místních Charit. Za královéhradeckou diecézi převezme celostátní Cenu Charity ČR v roce 2013 paní Zuzana Horáková, pečovatelka Oblastní charity Jičín, která své povolání vnímá jako poslání a klientům se věnuje i ve svém volném čase.

Více informací o Dni Charity najdete také na www.charita.cz.

Kontakt:

Jana Karasová
propagace a tisk
tel.: 495 063135, 731 402 274
jana.karasova@hk.caritas.cz