Doprovodná informace k žádosti o poskytnutí informací doručené dne 17.04.2024

7. 5. 2024 Autor: Tomáš Hrnčíř

Informace na úseku tiskového oddělení

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: -
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-39/MSZ/2024

VYŘIZUJE: Ing. Mgr. Tomáš Hrnčíř
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 702 231 396
E-MAIL: thrncir@khk.cz

DATUM: 07.05.2024

Počet listů: 2
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Doprovodná informace k žádosti o poskytnutí informací doručené dne 17.04.2024

Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje (dále jen krajský úřad) bylo dne 17.04.2024 doručeno podání žadatele spolku Oživení, z. s., Muchova 13, 160 00 Praha 6, IČ: 67365353, ID DS: ntauv78, který žádá s odkazem na InfZ o poskytnutí informací, týkajících se (citace):

„periodika a televizních pořadů Vašeho kraje vydávaného ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku (dále jen „tiskový zákon”) a zákona č. 231/2001 Sb, o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů. Jde o periodika a pořady, které Váš kraj buď vydává, nebo o jeho vydávání má smlouvu s jiným vydavatelem, a to i tehdy, pokud je plněno bez úplaty.

Vzhledem k tomu, že se dotazujeme na větší množství informací o vydávání tištěného periodika, připravili jsme tyto otázky i v podobě online formuláře, jehož vyplnění Vám zabere výrazně méně času a nám pomůže se sběrem dat. Pokud je to tedy možné, prosíme o vyplnění na tomto odkazu. Po vyplnění formuláře Vám bude vygenerován dokument s odpověďmi. Vyplnění formulář považujeme za splnění poskytnutí odpovědi podle zákona. Žádáme Vás o následující informace:

1) Informaci, zda kraj vydává tištěná krajská periodika.

2) Pokud ano, informaci, zda má kraj zřízenou redakční radu v souvislosti s vydáváním periodika.

Pokud ano, žádáme dále o:

2.1) informace o členech redakční rady:

a) informace o počtu členů redakční rady,

b) informace o počtu členů redakční rady, kteří jsou členové zastupitelstva,

c) informaci o počtu členů, kteří jsou zástupci opozice v zastupitelstvu,

d) informace o počtu členů, kteří byli do redakční rady opozicí nominováni.

2.2) informaci, zda je redakční rada ustavena jako komise rady nebo výbor zastupitelstva dle zákona o obcích (krajích, hl. m. Praze).

3) Informaci, zda má kraj vnitřní psaná pravidla pro tvorbu obsahu periodika (Pravidla pro vydávání, Statut apod.).

4) Informaci, v jakém nákladu periodikum ročně vychází. (Kolik kusů periodika celkem ročně vytisknete?)

5) Informaci o celkových ročních nákladech na vydávání periodika hrazených z rozpočtu kraje v Kč (vč. DPH).

5.1) žádáme dále o informace o:

a) výši ročních nákladů v Kč (vč. DPH) na distribuci periodika,

b) výši ročních nákladů v Kč (vč. DPH) na ostatní služby související s tvorbou periodika (náklady na grafickou úpravu, sazbu, tisk, tvorbu obsahu atp.),

c) výši ročních nákladů v Kč na mzdy a odměny pracovníkům samosprávy, kteří se podílejí na vydání periodika; pokud se na vydání periodika podílejí jen v části své pracovní povinnosti, uveďte prosím hrubým odhadem tento podíl.

6) Informaci o výši příjmu z inzerce v Kč.

6.1) žádáme dále o informace o:

a) Jsou tyto příjmy z inzerce vynaloženy na vydávání periodika? Pokud ano, kolik procent z celkových ročních nákladů pokryjí?

7) Informaci o tom, zda je periodikum distribuováno do schránek obyvatel bez poplatku, či zda si jej občané kupují. V takovém případě prosím uveďte, kolik činí cena jednoho výtisku pro veřejnost.

8) Informaci o tom, zda kraj provozuje nebo má jinak zajištěné televizní vysílání zaměřující se zejména na zpravodajství.

8.1) žádáme dále o informace:

a) Kdo je provozovatelem vysílání?

b) seznam všech pořadů, které kraj hradí z veřejného rozpočtu,

c) Jaké jsou celkové roční náklady v Kč (vč. DPH) na zajištění všech výše uvedených pořadů?

d) Jak je zajištěna distribuce pořadů/zpravodajství? Jakými způsoby a na jakých platformách jsou tyto pořady/zpravodajství vysílány?

e) poskytněte, prosím, všechny aktuální smlouvy s provozovateli televizního vysílání, včetně všech dodatků,

f) V případě, že je kraj přímo provozovatelem televizního vysílání, jak je zajištěna objektivita a vyváženost informací ve smyslu povinností dle § 31 zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání?“

Povinný subjekt zaevidoval žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-39/MSZ/2024, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

Písemností ze dne 24.04.2024 krajský úřad v souladu s ustanovením § 6 InfZ odkázal na zveřejněnou informaci, a to konkrétně u bodu 8.1 c) a bodu 8.1 e) žádosti o informace.

Dne 02.05.2024 krajský úřad poskytnul zbývající požadované informace prostřednictvím vyplnění on-line dotazníku, tak jak žadatel požadoval ve své žádosti, čím jsou informace považovány za poskytnuté a informace o žádost je vyřízena.